НОВИНИ


ДПС предлага държавен контрол на ”Лукойл“. Италианската рафинерия може да работи, въпреки ембаргото на ЕС

2 3095 02.12.2022
ДПС предлага държавен контрол на ”Лукойл“. Италианската рафинерия може да работи, въпреки ембаргото на ЕС
Рафинерията ”Лукойл” БГНЕС

От ДПС обмислят предложение, което да осигури преминаване на рафинерията ”Лукойл Нефтохим Бургас” АД под контрола на държавата, ако има нужда от това. Тази идея съобщи зам.-председателят на ДПС Йордан Цонев. Италианската рафинерия "Лукойл" може да работи, въпреки ембаргото на ЕС върху руския петрол, предават световните агенции.


Законодателните намерения се предлагат от ДПС, след като италианското правителство взе управлението на рафинерията на "Лукойл" в Италия, за да обслужва стратегическите интереси на страната.

 

Йордан Цонев посочи, че целта на предложението е, ако се забрани вноса, с продължаването на работата на рафинерията: "да се осигури евтино гориво за българските граждани, да свалим цената на горивото."

 

Цонев каза, че в момента се търси възможност, която е направена в Италия, ако се наложи: "Дали ще бъде със законодателен акт, дали ще бъде чрез "златната акция", дали по някакъв друг начин, но ще се опитаме да осъществим това свое намерение, което е в унисон с намерението и с решението на Европейския съюз да наложи ембарго върху руския петрол."

 

Италианската рафинерия "Лукойл" може да работи, въпреки ембаргото на ЕС върху руския петрол, което ще е факт от 5-ти декември, предават световните агенции. В изявление на "Литаско" (Litasco SA),  подразделението на руската компания "Лукойл", което притежава рафинерията в региона на Южна Сицилия (Lukoil ISAB), предаде Ройтерс.

 

"Литаско" ще разчита на складираните суровини за следващите месеци, както и на бъдещи доставки на петрол, който не е с руски произход, за да осигури непрекъснатата работа на рафинерията. Компанията подчерта, че ще продължи

сътрудничеството с италианското правителство. "Лукойл" изтъкна, че редовно инвестира в развитието на дъщерното дружество, компанията заключи, че в момента рафинерията е "предприятие, което печели, технологично напреднало съоръжение и е надежден партньор за всички свои клиенти, доставчици и изпълнители.“


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама