Тази година рибата за Никулден ще ни струва средно между 13 и 44 лв. килограма, според предпочитанията и вкусовете за вида й. Това показа проверка на ФрогНюз по обектите, които предлагат риба.
Средната цена на пъстървата в магазините тръгва от 13 лв. за килограм. За сравнение през миналата година, същият продукт ни е струвал 10.00 лв. Шаранът върви от 10лв. нагоре килограмът, на фона на 7.90лв. от миналата година. Ципурата ще ни струва 18 лв., лаврака - 19-20 лв., скаридите около 33лв., сьомгата филе - 44лв.
Търговците споделят, че въпреки повишаването на цените търсенето се запазва.
Между 15 и 20 процента е увеличението на цената на рибата за Никулден тази година, каза за ФрогНюз Владимир Ангелов, собственик и управител на магазин за риба и рибни изделия в София.Това увеличение разбира се идва от инфлацията, не от нас, уточни той.
"По принцип рибата, която се търси най-много и преобладава на пазара е вносната.За Никулден обаче, българинът си залага на българското. Рибата, която пазаруват най-често потребителите е пъстърва, шаран, сьомгова пъстърва, сом. Търси се и сьомга, ципура и лаврак все пак. Аз лично обаче за трапезата на Никулден бих препоръчал традиционния шаран”, каза Ангелов.
“Когато подбирате рибата за трапезата си, тя задължително трябва да бъде лъскава, да е покрита със своята слуз, да не е измита и да не е суха. Ако е суха, не е съхранявана правилно, кожата вече е изсъхнала и не е ок. Това е и причината рибата винаги да бъде съхранявана под лед. Друго важно нещо, което трябва да следим, когато си купуваме риба е да гледаме хрилете, те трябва да са розово-червени".
"За да различим прясната от замразената риба, трябва внимателно да гледаме очите. Ако те са червени, значи не е прясна, а размразена", подчерта собственикът и управител на магазин за риба и рибни изделия.
Констанца Илиева