НОВИНИ


Иран разпуска моралната полиция. Ще спрат ли протестите?

0 2892 05.12.2022
Иран разпуска моралната полиция. Ще спрат ли протестите?

Иран разпуска така наречената "морална полиция" съобщи главния прокурор Мохамад Джафар Монтазери на страната на фона на продължаващите протести.


Иран беше свидетел на месеци на протести заради смъртта на 22-годишната Махса Амини. Младото момиче бе задържано от моралната полиция заради предполагаемо нарушаване на ислямския дрескод. След побой в затвора, Махса Амини изпадна в кома, а по-късно почина, което отприщи вълна от недоволство в цялата страна. 


Новината обаче не е потвърдена официално. Ирански държавни медии отричат твърдението, според CNN. Съобщава се, че държавният телевизионен канал Ал-Алам посочва, че чуждестранните медии представят коментарите на главния прокурор като "оттегляне на Ислямската република от въпроса за хиджаба и скромността".


"Но нито един служител на Ислямска република Иран не е казал, че моралната полиция ще бъде разпусната", се казва още в твърденията. 


Ако бъде потвърдено, премахването на моралната полиция ще бъде стъпка напред, но няма гаранции, че ще бъде достатъчно за спиране на протестите.


Контролът върху нея е на вътрешното министерство, а не на съдебната система.


Пред парламента главният прокурор Монтазери посочи още, че законът, който изисква жените да носят хиджаб, ще бъде разгледан. Дори обаче моралната полиция в действителност да бъде разпусната, това не означава автоматично, че действащият от десетилетия закон ще бъде променен. 


Иран има различни форми на "морална полиция" от Ислямската революция през 1979 г., но последната версия - официално известна като Gasht-e Ershad - в момента е основната агенция, натоварена с прилагането на ислямския кодекс на поведение на Иран.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама