НОВИНИ


Никулден е! Хиляди именици празнуват. Рибарите и банкерите също

2 3272 06.12.2022
Никулден е! Хиляди именици празнуват. Рибарите и банкерите също
Св. Николай Чудотворец

Честит празник на Николай, Николина, Нина, Никол, Николинка, Кольо, Николета, Колю, Ненка, Ненко! Днес честваме Никулден! На трапезата на всяко българско семейство ще има риба. По традиция това е пълнен шаран.


Празникът е в чест на Свети Николай Мирликийски Чудотворец, който е покровител на моретата, езерата и реките, на моряците и рибарите, на семейството и рода.

 

Според една легенда, по време на силна морска буря, светецът спасил с молитви моряците на кораба, с който пътувал към Божи гроб. Според друга светията запушил дупка в кораба с шаран и възкресил моряк, починал при падане от най-високата мачта.

Смята се, че когато е ядосан, светецът причинява бурите и ураганите. Затова на Никулден моряците остават на сушата.

 

Освен моряците и рибарите, за свой празник го приемат банкерите и търговците. По традиция на Никулден на масата присъства ястие от риба - най-често шаран. Денят е празник и на град Бургас. В храма „Св. Николай Чудотворец“ ще бъде отслужена Тържествена Света литургия в чест на светеца и за благоденствието на Бургас. 

 

Според народните поверия именно Свети Никола носи първия сняг - падащ от дългата му бяла брада, а най-често бялата снежна зима пристига именно след 6 декември.


.

Традиция е и да се сложат най-големите люспи от шарана в портфейла - за да носи пари през цялата година. Костите пък не изхвърляме, а закопаваме в земята или пускаме в течащи води - за да се умножи семейството и да има благополучие.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама