НОВИНИ


Разследват дали стотици животни са били убити при опити на Мъск

2 3019 06.12.2022
Разследват дали стотици животни са били убити при опити на Мъск

Федерално разследване срещу Илон Мъск започват властите в САЩ. Причината - съмнения, че компанията му за медицински изделия Neuralink е извършила потенциални нарушения на хуманното отношение към животните. Служители твърдят, че са били извършени прибързани тестове, причинявайки ненужни страдания и смъртни случаи на животни, става ясно от документи, прегледани от агенция "Ройтерс".


Neuralink Corp разработва мозъчен имплант, който се надява да помогне на парализирани хора да проходят отново и да излекува други неврологични заболявания. Федералното разследване, за което не е съобщавано досега, е започнато през последните месеци от генералния инспектор на Министерството на земеделието на САЩ по искане на федерален прокурор, твърдят източници, запознати с разследването.

 

Според служители Мъск е оказвал натиск за ускоряване на разработката, който е довел до неуспешни експерименти. Това е наложило увеличаване броя на тестваните животни, които по-късно се убиват.

 

Като цяло компанията е убила около 1500 животни, включително повече от 280 овце, прасета и маймуни, след експерименти от 2018 г. насам. Източниците характеризират тази цифра като груба оценка, тъй като компанията не поддържа точни записи за броя на тествани и убити животни.

 

Общият брой смъртни случаи на животни не означава непременно, че Neuralink нарушава разпоредбите или стандартните изследователски практики. Много компании рутинно използват животни в експерименти, за да усъвършенстват грижата за здравето на хората, и са изправени пред финансов натиск, за да пуснат продукти бързо на пазара. Животните обикновено се убиват, когато експериментите приключат, често, за да могат да бъдат изследвани след смъртта.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама