НОВИНИ


Днес става ясна съдбата ни за Шенген

4 2964 08.12.2022
Днес става ясна съдбата ни за Шенген

Вето за присъединяването на България към Шенген се очаква да получи страната ни на днешното ключово заседание на Съвета на Европейския съюз. Нидерландия и Австрия вероятно ще гласуват против приемането на България в безвизовото пространство. 


Вотът за България е първа точка в дневния ред на заседанието на правосъдните и вътрешните министри. Членството на България и Румъния е разделено от това на Хърватия в днешното гласуване. 

 

Това не е случайно. Очаква се Загреб да получи зелена светлина за членство. Не така обаче стоят нещата с България. В  петък Нидерландия обяви, че няма да допусне България, но подкрепя кандидатурата на Румъния и Хърватия. Нидерландският премиер Марк Рюте обясни, че позицията не означава категорично “Не”, а по-скоро “Не сега”. 

 

Такава бе позицията и на австрийския канцлер, който също ще гласува против присъединяването на Румъния и България към Шенген. Основната причина - засиленият мигрантски натиск. Президентът на страната обаче остави вратичка за дипломация, която може да сработи в последния момент.

 

Държавният глава Румен Радев също заяви, че се водят активни преговори и посочи, че България има реален шанс да влезе в Шенген догодина. Президентът призова депутатите да приемат законите по Плана за възстановяване, особено онези, които касаят съдебната система. 

 

У нас обаче въпросът предизвика брожения. Стигна се до политически нападки и спорове кой е виновен за настоящата ситуация. На ниво изпълнителна власт пък се заговори за двойни стандарти от страна на Нидерландия, след като страната ни е изпълнила всички условия - нещо, което е доказано в последните европейски доклади. 

 

Лидерите на четирите най-големи партии в Европейския парламент изпратиха съвместно писмо, в което заявиха, че неприемането на трите страни рискува да навреди не само на тях, но и на целия Европейски съюз.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама