СВЯТ


САЩ планират 858 млрд. долара за военни разходи догодина

0 3222 09.12.2022
САЩ планират 858 млрд. долара за военни разходи догодина
Джо Байдън

Камарата на представителите на САЩ подкрепи закон, който проправя пътя към рекорден бюджет за отбрана от 858 млрд. долара през следващата година, което е с 45 млрд. долара повече от предложеното от президента Джо Байдън, съобщи Ройтерс.


Камарата прие компромисeн вариант на Закона за националната отбрана (NDAA), който е задължителен за приемане и определя политиката на Пентагона, с 350 на 80 гласа, което значително надхвърля мнозинството от две трети, необходимо за приемането на закона и изпращането му за гласуване в Сената.

 

NDAA за фискалната 2023 г. разрешава военни разходи в размер на 858 млрд. долара и включва увеличение на заплатите на военнослужещите с 4,6 %, финансиране на покупки на оръжия, кораби и самолети, както и подкрепа за Тайван, който е изправен пред опасността от агресия от страна на Китай, и за Украйна, която се бори с нахлуването на Русия.

 

NDAA включва и разпоредба, поискана от много републиканци, която задължава министъра на отбраната да отмени изискването членовете на въоръжените сили да се ваксинират против Covid-19.


Очаква се Сенатът да приеме NDAA през следващата седмица и да го изпрати в Белия дом, където президентът Джо Байдън да го подпише.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама