НОВИНИ


Гълъб Донев: България е правова държава. Не бих казал, че е корумпирана. Има опасност да останем без горива

14 3228 10.12.2022
Гълъб Донев: България е правова държава. Не бих казал, че е корумпирана. Има опасност да останем без горива
Гълъб Донев

Не бих казал, че България е втора ръка държава - член на ЕС. Опитваме да водим политика, която отстоява националния интерес. До последно не сме се отказали да водим разговор с ЕС за Шенген. България трябва да работи за това другите държави- членки да разберат какъв е националния интерес на България. Това каза по БТВ премиерът Гълъб Донев. 


Този интерес е и общоевропейски.  Това, което бе изтъкнато като резерви от страна на Нидерландия, удобно поставя въпроса за механизма за сътрудничество и оценка. България е правова държава. Не бих казал, че е корумпирана. Има отделни практики и се надявам органите да ги разкрият. Така ще докажем, че българските лица, които заемат висши държавни длъжности отговорят на етичните стандарти и норми.  И няма практики, които сочат за корупция. 

 

Очаквах, че изслушването в НС по отношение на Шенген ще се превърне в политически пиар на гърба на служебното правителство. Шенген се превърна в общонационален приоритет и това е темата, която трябва да се обсъди. Не приемам упреците на БСП и ПП за това, че не сме си свършили работата. Служебното правителство активизира всичко, което не бе извършено от предходното редовно правителство на премиера Петков. Разработихме нови законопроекти, които бяха разгледани от МС и внесени в  НС. Показаха.ме, че това са законопроекти, които служебното правителство е разработило това , което обществото очаква от НС да приеме. Става дума по отношение на върховенство на правото, борбата с корупция, защити на личните данни. Това е работа, която свърши служебното правителство.  Предходното правителство не бе свършило нищо по Шенген. 

 

Не бих коментирал репликата на Румен Радев. не бих искал да коментирам изказването и внушенията на нидерландския министър-председател на фона на гибелта на тримата гранични полицаи, дали живота си при възпирането на мигранти. Ние не сме претърпели провал. Ще бъдем член на Шенген, убеден съм. Бойкот в политиката - това се неща, които изискват по-друга култура и отношения между държавите. Бойкот е доста силна дума. Но ние ще предприемем нашите дипломатически стъпки по отношение на продължаване на диалога с двете държави, които са резервирани към нас. 

Трябва да се знае къде са пропуските в шенгенската зона. 

Нямам забележки към министрите на вътрешните и външни работи. Те свършиха огромен по обем работа. Това, което се свърши през последните дни е безпрецедентно. 


Проверки се извършват. Не е стреляно на българската граница. Оценката на австрийския посланик е, че се спазват най-високите стандарти по опазване на европейската граница. 

 

Предишното правителство бездействаше на “Капитан Андреево”.  Направиха си пиар акция.  Действията им не водеха до това държавата да си върне фитосанитарния контрол. По време на служебното правителство бе засилен фитосанитарния контрол. Там вече е само държавата. Заварихме километрични опашки на “Капитан Андреево”. 

Шарлатаните обещават на гражданите неща, граничещи с популизъм, с невъзможното. Правят го, за да си вдигнат рейтинга. Това не работи в полза на хората, напротив. Вреди на хората, защото не отговаря на обществените очаквания.

 

С президента Румен Радев поддържаме редовни контакти, но той не се меси в работата на служебния кабинет. Два-три пъти се чуваме и виждаме на седмица. Проблемите, пред които е изправена държавата са много. Това е нормалния тон. Не бих казал, че президентът се меси в работата на служебния кабинет. Съгласно Конституцията президентът е този, който назначава в служебното правителство. Оставки на министри могат да се искат както от президента, така и  от министър-председателя. Служебното правителство работи в екип. Всички са професионалисти. Може да имат пропуски в административните процедури. 

 

България има нужда от правителство, което е експертно ориентирано, но в тясна връзка с политиката на партиите и мнозинството. При много ярки политически личности, не винаги политиките, които се реализират са политики, които вълнуват хората. 

Проф. Габровски е изключителен професионалист. Но когато човек има принципи, съпроводени с етични норми и има съответният екип от професионалисти, тогава сигурно би имал успех. 


Отпадните продукти на “Лукойл” няма как да ги излеем в морето. Има опасност да останем без горива. Работим по това източниците на доставки за рафинерията в Бургас да бъдат няколко. Изправени сме пред въпроса дали рафинерията да затвори. 

На Украйна сме предложили леко стрелково оръжие и боеприпаси за обучение. Това е помощ, която е поискана. Няма как да дадем нещо, което не е поискано.  

 

Иска ми се времето ми на “Дондуков” да приключи много скоро. На България й трябва правителство от 4 години, за да реализира основните приоритети за България. 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама