НОВИНИ


Миниматури чакат седмокласниците

2 4567 09.08.2010
Миниматури чакат седмокласниците

Пет задължителни изпита ще имат седмокласниците през пролетта на следващата учебна година, реши просветното ведомство, пише "Труд".



Това са т.нар. малки миниматури, но новото тук е, че с оценката от този изпит ще се влиза в топучилище. Самите гимназии ще определят реда и видовете оценки, с които ще класират децата. Образователният министър Сергей Игнатов вече е пуснал датите за препитванията. Те са от 30 май до 3 юни - български език, математика, чужд език, обществени и природни науки. За първа година ще има и изпит по чужд език за учениците от езиковите гимназии в края на 8-и клас. Другите дати през 2011 г са:

- От 10 до 13 май - миниматури за четвърти клас

- 17 май - държавен изпит за 12 клас по литература

- 9 май - държавен изпит по втори предмет за 12 клас

Над 6 млн. лева е похарчила държавата за миниматурите и зрелостните изпити на учениците през тази учебна година, научи още “Труд”. Средствата не са малко и за това догодина ще се опитаме да го свием още, казаха финансисти от просветното ведомство. Още от сега се разработвали планове за децентрализиране на системата при писането на оценките. Най-вече това ще важи за абитуриентите. Досега техните работи се преглеждаха от национални комисии - учители от цялата страна се събираха в София, заключваха ги в една сграда и те ударно четяха теми. Сега това ще се прави по региони. Голямото спестяване ще дойде от това, че няма да се плащат пари за командировки на педагозите.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама