НОВИНИ


Газът от Катар все още е важен за ЕС, въпреки скандала със Световното по футбол

1 2922 14.12.2022
Газът от Катар все още е важен за ЕС, въпреки скандала със Световното по футбол
германският министър на икономиката Роберт Хабек

Газът от Катар все още се оказва важен за Европа, въпреки корупционния скандал, който тресе Брюксел. Катар е подкупвал служители в полза на домакинството на Световното първенство по футбол. В момента тече разследване и има обвинения, включително на по-високи етажи в ЕС. На този фон обаче Германия зове - темата да не се смесва с тази за катарския газ, който все още е необходим за блока. 


Германският министър на икономиката Роберт Хабек иска да запази доставките на газ от Катар, въпреки корупционния скандал. Хабек посочи в кулоарите на срещата на министрите на енергетиката, че предполагаемата корупция на политици от ЕС от Катар не трябва да се смесва с въпроса за покупките на газ.


"Това са две различни неща“, отговори Хабек на въпроса дали покупките на газ трябва да продължат, имайки предвид твърденията, че Катар е давал пари в брой на служители в Брюксел, предават от брюкселското издание "Politico". 


Той допълни, че подкупът е "криминално престъпление" и "търговията с други страни винаги трябва да се претегля спрямо моралните последици". 


В същото време обаче трябва да се гарантира сигурността на доставките, добави той.


Корупционният скандал, обхванал Европейския парламент, се разпространи в Страсбург във вторник, след като още офиси бяха запечатани и евродепутатите лишиха гръцкия евродепутат Ева Кайли - депутатът в центъра на бурята - от нейната вицепрезидентска роля в ЕП. 


Катар обяви в края на ноември, че ще доставя втечнен природен газ (LNG) на Германия в по-голям мащаб от 2026 г. нататък. Хабек посети Катар по-рано тази година и проведе политически рамкови разговори. Тогава канцлерът Олаф Шолц говори за напредъка в преговорите за доставки на LNG по време на посещението си в Катар през септември. Планираният обем може да покрие около 3 процента от годишното търсене.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама