НОВИНИ


Двама членове на СЕМ поискаха оставката на Соня Момчилова, но без успех

3 3061 15.12.2022
Двама членове на СЕМ поискаха оставката на Соня Момчилова, но без успех

Двама членове на Съвета за електронни медии поискаха оставката на Соня Момчилова като председател на медийния регулатор. Тя е “за цялостно творчество”, а зад това искане стоят Симона Велева и Пролет Велкова.


Основната причина са публичните изяви на Момчилова, които компрометират целия СЕМ.

Велкова се мотивира с това, че председателката "разпространява антидемократична пропаганда" и "опорки", включително за това, че войната в Украйна е оправдана.

Велева се мотивира със "самостоятелната комуникационна политика, която не е съгласувана и не отразява позиции, становища и решения на съвета и която води до уронване репутацията на СЕМ". Самата тя определи поисканата й оставка и дебатите около нея като “другарски съд”.

 

Момчилова стана член на СЕМ от квотата на президента Румен Радев. Оставката й бе поискана и от Асоциацията на европейските журналисти.

 

Срещу нея реагираха и от организацията “Репортери без граници” заради острите й реакции спрямо Мария Черешева - журналистката, част от международния екип, разследващ случващото се по българо-турската граница. Момчилова не изрази съжаление за случилото се, а напротив - според нея разследването не отговаряло на “базови журналистически стандарти” и поставяло в оправдателен режим държавни институции.

 

Според твърденията на Момчилова, пишат от ClubZ, позицията на МВР не била отразена в разследването, защото никой не потърсил пресцентъра на силовото ведомство. Това обаче не отговаря на истината - в материала на Мария Черешева е отразена позицията на МВР.

 

Момчилова бе подкрепена от другия член на СЕМ от президентската квота - Габриела Наплатанова. Галина Георгиева, която бе избрана от предишното НС с гласовете на ГЕРБ и ДПС) също застана на страната на шефката на медийния регулатор


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама