НОВИНИ


Бойко Рашков: Спазва ли Гешев закона? Той няма смелост да разследва своите благодетели от ГЕРБ

6 4012 16.12.2022
Бойко Рашков: Спазва ли Гешев закона? Той няма смелост да разследва своите благодетели от ГЕРБ
Бойко Рашков

Бившият вътрешен министър Бойко Рашков определи като ”спекулации” твърденията на Главния прокурор Иван Гешев по повод отказа си да се яви повторно на разпит в прокуратурата по повод разследването на строежа на АМ ”Хемус”. Мотивът на Рашков е, че в качеството си на министър на МВР, той е дал пред компетентните органи всички сведения, с които разполага по случая. Викането му повторно да дава същите показания, Рашков определи като произвол.


Бойко Рашков определи действията на Главния прокурор Иван Гешев като "охотно пригласяне на партия ГЕРБ-СДС, защото тази формация го е поставила "на поста, който заема." Рашков посочи, че определени фигури от ръководството на ГЕРБ-СДС не се нуждаят от имунитет, защото "Гешев ги пази."

 

Депутат от Продължаваме промяната посочи по bTV като спекулации изказванията на Гешев, които са свързани с отказа на Рашков да не се яви в прокуратурата, защото

няма производство, по което бившият вътрешен министър да е свидетел.

 

Според Рашков прокуратурата играе политическа роля, защото "Искат да засегнат политик, който не се харесва на партията, която е избрала Гешев. Рашков потвърди, че

никой не е над закона и е необходимо да се съдейства на властите: "Аз съм съдействал за АМ „Хемус“. Започнахме разследване на строителството през 2021г. на няколко лота. Публично известно е, че там се вършат нередни работи."  

 

За строителството на АМ "Хемус" са похарчени 1 млрд. и 200 млн. лв. Според Рашков те са раздадени на петнайсет  приближени фирми около партия ГЕРБ-СДС. Бившият вътрешен министър изтъкна, че когато през 2021г. са направени тези разкрития, тогава прокуратурата е действа пасивно. ОТ МВР са разкрили, че парите за строежа са се държали в определена банка, от която са изнасяни с куфари, чували, сакове и пр.

 

Рашков попита риторично: "Гешев вместо да обвинява сега, къде беше по време на безобразията на ГЕРБ при строежа на АМ „Хемус“?" Рашков посочи, че строителството на магистрата е започнала изключително порочно – без разрешения и е изградена незаконно. По думите му сега държавата е в паника и това строителство, което е факт, въпреки, че е незаконно, трябва да се обяви за търпимо: "ГЕРБ е вкарала държавата в тупик, от който има много труден изход", посочи Рашков. Според разкритията средствата не са вложени в изграждане на АМ „Хемус“. Авансовите средства са изразходвани средства за лични нужди, но не и по предназначение.

 

Рашков бе категоричен: "Спазва ли Гешев закона? Той няма смелост да разследва своите благодетели от ГЕРБ." Рашков посочи, че лотовете от 1 до 3 на АМ „Хемус“ имат строителни разрешителни, но не и останалите.като куриоз рашков посочи, че са

отпуснати 12 млн. лв. на фирма за озеленяване на АМ „Хемус“. Едните фирми са присвоили парите и затова не строят, а други не строят, защото нямат разрешителни.

 

Рашков попита и какво се случва с паралелното разследване на строителството на АМ „Хемус“ от НСС. Следователите от НСС могат да разследват политически фигури, които имат принадлежност към случая. Рашков каза, че е станало ясно, че до обвинителни актове едва ли ще се стигне. 

 

Рашков каза, че в самата прокуратура е цялото досъдебно производство. Той призова служителите "да бъдат добри и да си отворят папките и да го внесат в съда, защото той от своя страна е направил необходимото." Рашков апелира да се изнесе публично информация какво става с това разследване в НСС, вместо да се води политическа битка от прокуратурата срещу него или когото и да е друг народен представител.

 

Бившият министър на МВР каза, че е изпълнил не само гражданския, но и служебния си дълг като е информирал за това, което се е случвало със строителството на АМ „Хемус“, както и за строителството на няколко язовира. Общата стойност за изграждането на магистралата, както и тези язовири е стигнало 1 млрд. и 700 млн. лв.

 

Бойко Рашков каза, че не приема днешните обвинения към себе си от лидера на ДПС Мустафа Карадайъ. Карадайъ каза, че Рашков е пречка за правителство с премиер акад. Н. Денков, заради извършване на незаконни арести. Рашков бе категоричен: "Пречка е онзи, който ръководи партия, за която имаше съмнения, че е етническа. Той купува и продава гласове. Такава партия си позволя да върши престъпления. Такъв човек не може да ми дава оценка, защото той е пречка за демокрацията на България.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама