НОВИНИ


Нови масови руски атаки срещу енергийната инфраструктура на Украйна

11 3467 16.12.2022
Нови масови руски атаки срещу енергийната инфраструктура на Украйна
Киев

Серия от множество руски въздушни удари срещу енергийната инфраструктура на Украйна бяха регистрирани. Поради недостиг на електричество до края на деня няма да работи метрото в Киев. Град Харков остава без ток, както и много населени места в северната, южната и западната част на страната. Жителите на Киев използват метрото като противовъздушно укритие, съобщават световните агенции.


В сила са аварийни спирания на захранването, като се съобщава за поне три жертви - две в Кривой Рог и една в Херсон. Украинската армия обяви, че е свалила 60 от общо 76 изстреляни руски ракети, но енергийният оператор предупреди, че възстановителните работи ще продължат по-дълго, отколкото при предишни нападения.

 

Жителите на Киев използват метрото като противовъздушно укритие. Първоначалната тревога в столицата беше отменена четири часа по-късно. Ударите бяха нанесени в цяла Украйна в сутрешния час пик. Властите определят днешната, девети поред ракетна атака срещу критичната инфраструктура, като една от най-тежките от началото през м. октомври. Поразени са поне 9 енергийни съоръжения. Кметът на Харков съобщава, че щетите са "колосални".

 

Губернаторът на Днепропетровск също говори за "сериозни щети". Засегнати са и съоръжения в централния град Полтава, а също в Одеска област и Виница в централна Украйна. Очаква се тази седмица Съединените щати да доставят на Украйна противовъздушни системи "Пейтриът".

 

Гърция изрази готовност да предаде на Украйна своите зенитни комплекси С-300, ако Съединените щати разположат "Пейтриът" на остров Крит. Украинските военни могат да работят със съветско въоръжение без продължителното обучение, необходимо за "Пейтриът".


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама