Сериозният скок в цените на основни хранителни продукти накара много европейци да правят избор между дадени ястия, които да сложат на празничната трапеза.
И докато много французи ще се лишат от по-скъпи продукти, като гъши дроб и морски дарове, то в съседна Италия дори цената на макаронените изделия тревожи, предава NOVA.
Популярната паста е поскъпнала с близо 40 процента за последните 4 месеца, а това е сериозен удар за страната, където годишната консумация на макарони достига до 25 кг на човек.
В Италия казват, че начинът, по който човек консумира паста, може да отгатне неговия характер. Приготвянето й в страната, която произвежда над 3 500 000 тона макаронени изделия годишно е повече от изкуство, върху което обаче днес тегне заплаха.
Ръстът на цените на пшеницата прави пастата все по-недостъпна и принуждава производители и потребители да бъдат все по-адаптивни.
За Алесио – шеф-готвач в популярен ресторант в Ница, предимството е, че предлага автентична италианска паста, която купува на по-ниски цени от родината си, а продава в далеч по-скъпата Франция.