НОВИНИ


Трудовата книжка да стане електронна? Бизнесът е “за”

2 2977 18.12.2022
Трудовата книжка да стане електронна? Бизнесът е “за”

Трудовата книжка да стане електронен регистър на заетостта. Това предвиждат промени в Кодекса на труда. Бизнесът е съгласен да има електронна трудова книжка, с която работодателите няма да гледат колко е получавал даден служител на предишно работно място.


Според предложените промени Агенцията по заетостта трябва да изгради електронния регистър в сътрудничество с Министерството на електронното управление до септември 24-та година. Още две години след това работодателите и органите по назначаване ще имат задължението да сканират и изпратят в регистъра служебните книжки на служителите си. Агенция по заетостта ще организира въвеждането им в структуриран вид. Първоначалното попълване на регистъра на заетостта ще става от базите данни на НОИ, пишат от Българското национално радио. 

 

Един от вносителите на промените - Божидар Божанов, уверява, че вече са изчистени критичните въпроси от предишните проекти за електронна трудова книжка. И подчертава, че предложението защитава служителите, защото до този регистър “служители имат достъп до собствените си данни, ограничаваме да виждат работодателите какво ти е било заплащането при предишни работодатели. Сега на хартиената книжка това се вижда и всъщност това ограничава възможността на служителите да преговарят за заплата“.

 

Божанов се надява промените да минат през този парламент. Но не се ангажира със срокове.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама