НОВИНИ


След маратонни преговори: ЕС постигна ключово споразумение за климата

3 3098 18.12.2022
След маратонни преговори: ЕС постигна ключово споразумение за климата

Европейският съюз постигна ключово споразумение за реформа в политиката спрямо климатичните промени. Това е част от амбициите на общността да намали въглеродните емисии и да инвестира в екологични технологии. Споразумението има за цел да ускори този процес. 


Постепенно премахване на безплатните квоти за индустриите е една от мерките, които са насочени именно към овладяване на емисиите от горива в секторите на строителството и пътния транспорт, посочва се в изявление на Европейския парламент.

 

Системата за търговия с емисии (ETS) е от ключово значение за постигане на целта за намаляване с 55 процента на емисиите на CO2 до 2030 г. спрямо нивата от 1990 г.

“Току-що постигнахме споразумение за най-големия закон за климата, договарян някога в Европа“, каза германският евродепутат Петер Лизе, който ръководеше преговорите по законопроекта.

 

Производителите на електроенергия и тежките замърсители, обхванати от ETS, ще трябва да ограничат замърсяването си с 62 процента до края на десетилетието, 1 процент повече от това, което Европейската комисия първоначално предложи.

 

Отпадъците ще бъдат обхванати от схемата от 2028 г., с потенциални дерогации до 2030 г.

Споразумението също така налага всички приходи, генерирани от пазара на въглеродни емисии, да бъдат изразходвани за действия в областта на климата.

 

Преговарящите обаче не успяха да въведат отстъпки за защита на износа, твърдейки, че те биха се оказали несъвместими с правилата на Световната търговска организация. Вместо това на 27-те държави от ЕС ще бъде предоставено правото да отделят приходи за подпомагане на компании, изложени на риск да бъдат ощетени от постепенното премахване на безплатните квоти.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама