НОВИНИ


НАП прибра 1,236 милиарда лв. стари дългове

0 4616 10.08.2010
НАП прибра 1,236 милиарда лв. стари дългове

1,236 млрд. лв. просрочени задължения събра НАП през първите шест месеца на 2010 г. Това сочи справка за дейността на функция „Събиране" в агенцията.



Близо 500 млн. лв. са старите дългове от осигурителни вноски, които са влезли в бюджета през първото полугодие на годината. Останалите над 730 млн. лв. са от просрочени данъчни задължения, в това число над 500 млн. лв. са от данък върху добавената стойност.

С над 90 милиона лева пък са се увеличили събраните просрочени дългове през второто тримесечие на годината в сравнение с първите три месеца на 2010-та.

От януари до март НАП е внесла в хазната 571,8 млн. лв. стари дългове, докато от април до юни техният размер е стигнал 664,2 млн. лв.

Над 10 пъти е скочила събираемостта на просрочени задължения по корпоративни данъци за второто тримесечие в сравнение с първите три месеца. От април до юни тази година в бюджета са влезли 110 млн. лв. просрочени корпоративни данъци, докато през първото тримесечие на 2010 г. НАП е събрала 19,5 млн. лв. по този вид данък.

От НАП съобщават, че подобрената събираемост на просрочените задължения се дължи на принудителните мерки за обезпечаване и събиране на дълговете, както и на партньорския подход на администрацията в случаите, в които компаниите имат временни финансови затруднения.

Доказателство за това са разрешенията за неотложни плащания. С тях НАП позволява на фирми със запорирани банкови сметки да извършат неотложни плащания към контрагенти, така че да не фалира бизнесът им.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама