НОВИНИ


Откриха недекларирани над 1074 331 лв. при проверка на товарен автомобил и автобус на ”Капитан Андреево”

0 2861 19.12.2022
Откриха недекларирани над 1074 331 лв. при проверка на товарен автомобил и автобус на ”Капитан Андреево”

Образувани са две бързи производства по описа на ТД ”Митница” Бургас. Съставени са два акта по Валутния закон за опит да бъде пренесена недекларирана валута. Нейната стойност в лева е над 1 074 331 лв. Парите са открити при две проверки на товарен автомобил и автобус, съобщават от пресцентъра на Агенция ”Митници”.


При един от случаите, който е от 17-ти декември на Митнически пункт "Капитан Андреево" пристига влекач с прикачено полуремарке с турска регистрация. Превозното средство пътува от Норвегия през България за Турция. По метода "анализ на риска“ камионът е селектиран за щателна митническа проверка, включително с рентген, при която са отбелязани необичайни плътности в товарното помещение на полуремаркето.

 

При последвалия физически контрол в две от гредите за укрепване на товара са открити пачки норвежки крони с различен номинал. Общото количество на откритата валута е 3 000 000 норвежки крони. Нейната левова равностойност 559 698 лв.

 

Ден по-рано, на 16-ти ноември, митническите служители откриват недекларирана валутна стойност 514 633 лв. при проверка на автобус. Водачът на превозното средство е турски гражданин, който пътува от Румъния през България за Турция.

 

Той превозва 21 пътници. Една част от валутата е била укрита във фабрична кухина в багажното отделение зад стената на спалното помещение, а друга част е в  долното бельо на водача на автобуса.  Открити са 148 420 британски паунда, 20 000 евро и 8240 шотландски паунда  с левова равностойност 390 360 лева.

 

В хода на проверката в същия автобус при личен преглед на двама пътници мъж и жена, които са румънски граждани, са открити в бельото на мъжа около 40 000 евро, а в дамската чанта на жената общо 23 540 евро. Левовата равностойност е 124 273 лв. На нарушителите са съставени актове по Валутния закон.

 

Шофьорите на товарния автомобил и автобуса са турски граждани. Те са привлечени като обвиняеми. Задържани са до 72 часа с постановление на наблюдаващите прокурори по две бързи производства, образувани от разследващи митнически инспектори, под надзора на Районна прокуратура –Хасково-Териториално отделение – Свиленград.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама