НОВИНИ


Австрийските власти са заловили грък - руски шпионин във Виена, баща му бил дипломат

0 2953 19.12.2022
Австрийските власти са заловили грък - руски шпионин във Виена, баща му бил дипломат
Снимката е илюстративна

Австрийските власти са заловили 39-годишен руски шпионин във Виена. Задържаният, чието име не се съобщава, е гръцки гражданин от руски произход и е син на дипломат. Това съобщават тази сутрин австрийските ежедневници „Кроне“ и „Курир“.


Заподозреният е шпионирал години наред в полза на Русия. В центъра на града са били открити тайни места за предаване на информация.

 

На 24 март два екипа на специалните части „Кобра“ са щурмували във Виена жилището на заподозрения, тъй като е било преценено, че лицето е особено опасно. Очевидно той не е действал сам, властите допускат, че още баща му, бивш дипломат, е работил като руски шпионин по време на дипломатическата си кариера в Австрия и Германия.

 

Разследванията на австрийската Дирекция защита на държавата и служба за информация с чуждестранни партньори и в сътрудничество с виенската прокуратура са показали, че 39-годишният е получил специално военно обучение в Русия. Освен това е контактувал активно с дипломати и други шпиони от различни държави. Малко преди и по време на войната на Русия в Украйна заподозреният се е намирал в Москва, допълва БТА.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама