НОВИНИ


Чешкият президент Милош Земан ще подкрепи Андрей Бабиш за свой наследник на поста

0 2873 19.12.2022
Чешкият президент Милош Земан ще подкрепи Андрей Бабиш за свой наследник на поста
БГНЕС

Чешкият президент Милош Земан заяви, че предпочита след него президентския пост да заеме бившия премиер Андрей Бабиш, въпреки, че Бабиш има проблеми с правосъдието, съобщават световните агенции.


Земан каза, че ще подкрепи Бабиш на изборите през м. януари 2023г. По думите на Земан 68-годишният Бабиш е единственият кандидат с политически опит.

Бабиш е милиардер, който беше премиер на Чехия от 2017 до 2021 година. В момента срещу него се води дело по обвинения в подпомагане и съучастие в измами, които са свързани със субсидии от Европейския съюз.

 

Първият тур на президентските избори в Чехия ще бъде произведен на 13-ти и 14-ти януари. Съгласно конституцията на страната 78-годишният Земан няма право да се кандидатира отново, тъй като е изкарал два мандата на поста.

 

По информация от проведено наскоро социологическо изследване с 2605 анкетирани, Бабиш би спечелил 30% от гласовете на първия тур. На второ място е професорът по икономика Дануше Нерудова с близо 27%. На трето място е Петър Павел с 23%.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама