НОВИНИ


Депутат от ”Продължаваме промяната” поиска прокуратурата да разследва министър Шишков за 300 млн.

2 3455 20.12.2022
Депутат от ”Продължаваме промяната” поиска прокуратурата да разследва министър Шишков за 300 млн.
Иван Шишков

Прокуратурата трябва да разследва регионалния министър Иван Шишков за плащането 300 млн. към фирми по строителството на магистрали, защото те се водят не строители, а доставчици на материали и не носят гаранция. Това заяви по Нова нюз депутатът от ”Продължаваме промяната” Георги Георгиев.


Според него решението на проблемите със заплащане на пътищарите е обществени поръчки „инхаус" да бъдат прекратени и да бъдат сложени нови обществени поръчки.


„Разумно е прокуратурата да се самосезира и да провери плащането на фирмите по първи и трети лот на автомагистралите Те не строят като строители, а се водят като доставчици на материали, те не носят и гаранция”, каза Георгиев.


„И за пътя Мездра-Ботевград има много нарушения – там обществената поръчка е направена така, че да се заплати след Акт 15. Направено ли е това плащане”, призова той държавното обвинение да се самосезира.


В отговор на репликата, че според министър Шишков страната на практика е спряла строителството на магистрали, Георгиев смята, че извършените дейности трябва да се платят на себестойност – ако поръчката е била за 300 млн., а себестойността – наполовина, трябва да се платят 150 млн.


„Министър Шишков внесе в МС законопроект за промени в ЗУТ – предлагат всички незаконни строежи в публичната инфраструктура да бъдат обявени за търпими. Такова нарушение на Конституцията, дори ГЕРБ не са си позволявали”, каза Георгиев и поясни, че е попитал служебния регионален министър за колко подобни обекти става въпрос.

 

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама