НОВИНИ


Кметът на Русе Пенчо Милков уважи празника Ханука на еврейската общност

2 2987 21.12.2022
Кметът на Русе Пенчо Милков уважи празника Ханука на еврейската общност
Пенчо Милков

Кметът на гр. Русе Пенчо Милков, областният управител Анатоли Станев и председателят на организация „Шалом“ - Русе Панайот Тотев запалиха първите три свещи от ритуалния светилник менора за тържественото отбелязване на Ханука - празникът на светлината.


„Трябва да запалим пламъка, без да мислим дали маслото е малко и пламъкът ще гори слабо и кратко. Творецът води ръката, която го пали, а с появата на мъничко пламъче светът напълно се променя“. С тези думи кметът Пенчо Милков поздрави присъстващите на тържественото отбелязване на Ханука - един от най-светлите празници в еврейския календар. Събитието се проведе в хотел „Дунав плаза“ и беше организирано от Регионалната организация на евреите „Шалом“ в Русе.


.
Кметът на гр. Русе Пенчо Милков

 

Ханука се счита сред евреите за семеен празник и отбелязва историческия момент, в който малка група евреи – макавейци, извоюват през 2 век пр.н.е. независимостта на нацията си. В продължение на 8 дни всички синагоги палят свещите в ритуалния светилник - ханукия. Пали се една съществена свещ, наречена шамаша, която заема централно място и пази светостта на ханукията от опозоряване. С шамаша се палят останалите свещи, съответстващи на следващия ден от празника. Във всеки еврейски дом се слага ханукия на прозореца, а на децата се раздават дарове и лакомства.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама