ПОЛИТИКА


Политологът Валерий Соловей: Путин е в силен стрес, не е сигурен дали заповедта му за ядрен удар ще бъде изпълнена

31 9200 22.12.2022
Политологът Валерий Соловей: Путин е в силен стрес, не е сигурен дали заповедта му за ядрен удар ще бъде изпълнена
Валерий Соловей, Владимир Путин

Путин може да вземе решение за ядрен удар само в ситуация на крайно отчаяние, защото тогава политическата му власт ще приключи. „Ако тази заповед не бъде спазена... Разбирате кой може да я блокира. Не военните, изобщо. По-точно не само военните и дори не предимно военните, а чекистите. Тоест неговата собствена подкрепа. Това заявява политологът Валерий Соловей пред известния опозиционен руски сайт ”Гордон”.


Това означава, че политическата му власт е свършила. Следователно той може да вземе такова решение само в ситуация на крайно отчаяние и вероятно пълна неадекватност, казва още професорът.

 

Валерий Соловей смята, че Путин е под въздействието на много силен стрес, който може да му пречи да прецени адекватно ситуацията. Освен това той не е преценил правилно и ситуацията преди пълномащабното нахлуване в Украйна на 24 февруари. В същото време цената на грешка с използването на тактически ядрени оръжия може да бъде още по-висока.


Руският президент Владимир Путин е морално и психологически готов да използва ядрено оръжие срещу Украйна. Той обаче вече не е сигурен, че това може да бъде изпълнено, категоричен е политологът.


Той е психически и психологически подготвен за това. Но сега вече не е сигурен дали заповедта му ще бъде изпълнена. Ако беше преди два месеца, бих казал съвсем уверено, че заповедта му ще бъде изпълнена. Сега имам съмнения за това, смята Соловей.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама