НОВИНИ


Пендаровски: Няма как македонец да стане българин, това са два различни идентичностни кода

9 3178 22.12.2022
Пендаровски: Няма как македонец да стане българин, това са два различни идентичностни кода
Стево Пендаровски

Модифицираното френско предложение, което ни раздели до безпрецедентни граници, предизвика множество противоречия, но всички те бяха пряко или косвено свързани със страха от заплаха за идентичността на македонците и македонския език.


Позовавайки се на тезата, че само като българи можем да влезем в Европейския съюз, искам да подчертая, че няма абсолютно никакъв начин да превърнем един македонец в българин, подчерта днес президентът на РСМ Стево Пендаровски по време на годишното обръщение към парламента.

 

По повод масовите протести, които се проведоха през летния период във връзка с така нареченото „френско предложение“, което според него днес е европейска преговорна рамка, Пендаровски подчерта, че в страната е създадена атмосфера на ожесточено политическо напрежение и усещане за сред част от обществото, че е съдбовна дилема да бъдем или не за нацията и държавата и че уж вземаме решение, което ще определи съдбата на бъдещите поколения македонци и македонски граждани.

 

 Това са два различни идентичностни кода, два различни народа със своя специфична етногенеза. Няма такъв пример в историята, когато със споразумение се променя националното чувство на цял народ, подчерта президентът, говорейки за създаденото напрежение между македонци и българи, тоест за предполагаемата заплаха за нашата идентичност.

 

И след пет месеца съм дълбоко убеден, че позицията, която изразих на 3 юли тази година, че решението да се приеме модифицираното френско предложение не е нито исторически триумф, нито исторически провал, може да издържи днес на аргументирана критика. В същото време отказвам да повярвам, че политическата цел или приоритет на президента на Франция или например на германския канцлер е да обезличи македонския народ, за да ни вкара в Европа като българи – подчерта Пендаровски.

 

Пендаровски каза, че практическите стъпки след приемането на т.нар „френското предложение“ само потвърди, че формулировката за македонския език в рамката е недвусмислена, което, както каза той, е ясно потвърдено от подписването на споразумението с Frontex.

 

Държавният глава на Северна Македония подчерта още, че в контекста на международното закръгляване на македонската идентичност това е година на големи крачки с окончателното утвърждаване на Македонската православна църква – Охридска архиепископия в православната икумена.

 

Въпреки че говорим за решения на религиозни власти, а живеем в светска държава, ноторно е, че чуждестранната пропаганда през цялата история, а дори и днес, се опитва да разклати духовната връзка на македонците с тяхната църква, подчертава Пендаровски.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама