НОВИНИ


Д-р Донка Узунова е първата, която е научила за размяната на бебетата от ”Шейново”

2 3377 22.12.2022
Д-р Донка Узунова е първата, която е научила за размяната на бебетата от ”Шейново”

След като случаят придоби популярност, майките продължават да се грижат за бебетата, въпреки че не са техни биологични деца. За родителите остава да чакат дали и кога ще си получат биологичните си деца.


Д-р Донка Узунова първа научава за размяната. Според нея акушерката, която е изписала и двете деца е с голям опит, затова все още няма обяснение как се е случило всичко.

Това, което днес стана ясно е, че едната майка никога не е виждала биологичното си дете. Причината е, че е родила със секцио и детето, което по-късно ѝ е било занесено вече било размененото.

 

Другата майка за кратко е видяла бебето си непосредствено след раждането. От болница "Шейното" обясниха, че по време на всяко раждане се действа по протокол с ясно описани стъпки, за да се избегнат грешки. Ежегодно тези протоколи се проверяват от Агенция "Медицински надзор".

 

Развръзката започва в деня, в който едната майка се е усъмнила, че това не е нейното бебе и се обажила в отделението. На смяна е д-р Узунова. Още същата вечер лекарката отива при другата майка, която до този момент не подозира за размяната. Д-р Донка Узунова от Клиника по неонатология в САГБАЛ - "Шейново" каза, че е установила кои са двете жени и кои са двете деца.

 

Д-р Донка Узунова посочи по БНТ, че тя е искала да съобщи тази новината на майката, която се е изненадала. Д-р Узунова посочва, че родилката "по-скоро изпадна в защитна реакция, както разбирам е реагирала и сега като тя си казва и е убедена, че това е нейното детенце".


11 бебета са изписани в деня, в който всяка от двете майки излиза от болницата с чуждо дете.

д-р Донка Узунова - Клиника по неонатология в САГБАЛ "Шейново": "Не можем да си го представим как е станало. На работа е била опитна колежка със стаж дори малко повече от моя с две специалности, изключително ерудиран човек".
Двете родилки са били в различни стаи, още първата минута след раждането на децата се поставят лентички с фабрични номера.

 

Изглежда, че приключването на тази история, за да може всяка майка да си върне биологичното дете, ще отнеме много време, защото ще е необходимо да се премине през дълга битка в съда. Адвокат Пламен Борисов посочи, че трябва да заведат дела и ако другото семейство се съпротивлява, ще бъде трудно. Борисов е категоричен: "Такива случаи трябва да се разрешават за дни, няма никакво време. Ако искаме да поправим грешката, не трябва тези деца да продължават да изграждат лични връзки с грешните родители".


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама