НОВИНИ


Министър нарече археолозите шибани, но се извини само на един

36 5204 11.08.2010
Министър нарече археолозите шибани, но се извини само на един
Божидар Димитров и Николай Овчаров

След шестдневен обществен дебат и скандали министърът без портфейл Божидар Димитров поднесе неочаквано извиниението си на археолога Николай Овчоров, че се е усъмнил, че е сред анонимчиците, които оспорват откритието на остров Свети Иван. Миналия петък Божидар Димитров нарече археолозите и народа “шибани”, първо опита да се измъкне, че не е казал точно така, а после се зарече, че няма да се извиня


Днес обаче той показа, че е размислил и пред ФОКУС изказа удовлетворение от изявлението на колегата си Николай Овчаров по повод находката на остров Свети Иван и използва случая също да му се извини за подозренията.
В писмо Божидар Димитров заявява:


Минути след това археологът проф. Николай Овчаров прие извиненията на министъра без портфейл и заяви пред „Фокус”, че е удовлетворен и че случаят е приключен. "Пожелавам на Божидар друг път малко повече да си сдържа нервите, това, което казаха много хора, и действително да се проверяват нещата. Знам каква е еуфорията при големи открития - човек тогава е между земята и небето" добави Овчаров.

Едва ли обаче само с това писмо на министъра ще му се размине, още повече, че за една година в изпълнителната власт вече на няколко пъти му се налага да се извинява и обяснява за неудачни изявления, като случая с тракийските бежанци и имотите им в Турция.

Вчера журналистът Сашо Диков каза, че Божидар Димитров мислел с оная си работа, а декларацията на герберите от Бургас, които излезнаха в негова защита, нарече малоумна. Не е изключено и зад неочакваното извинение на министъра да стои натиск от премиера Борисов, или от президента Първанов. Знае се, че Овчаров е сред близките съратници до държавния глава, а Димитров въпреки, че се пребоядиса и влезе в екипа на ГЕРБ сигурно си е останал верен на Първанов.

Професионалните търкания между Димитров и Овчаров са от години. Първаночално настоящият министър се смееше и оспорваше разкритията на колегата си на Перперикон, но после сам взе да ги цитира и описва в  книгите си и заговори за тайнствения град на траките.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама