НОВИНИ


Декларация на писатели от българския П.Е.Н. - център

0 3501 23.12.2022
Декларация на писатели от българския  П.Е.Н. - център

Ние, писатели от Българският П.Е.Н.-център, считаме за недопустим натиска върху разследващите журналисти Десислава Николова и главния ѝ редактор Алексей Лазаров, извършен от варненската прокуратура. Статия във в. „Капитал“ от 14.12.2022 разкрива мащабна злоупотреба - как се източва Националната здравноосигурителна каса чрез завишени цени на лекарства, а изводите са базирани върху публичен източник.


Данните са от проучване-анализ на бившия председател на Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарства – Илко Гетов. Изводите от публикацията са, че цените на лекарствата са изкуствено завишени и са няколко пъти по-високи от средната им стойност в страните от ЕС. Парадоксално, вместо Варненската прокуратура да разследва лекарствената далавера, столичната СДВР призовава на разпит журналистите, за да изяснява източника на информация и механизма за проверка на фактите в изданието. Мотивът за разпита е абсурден: директорката на разследваната болница „Св. Марина“ се почувствала „оклеветена“. И – вместо срещу нея, варненската прокуратура, завежда преписка срещу журналистите, за да ги сплаши, като иска обяснение защо фактите стават публично достояние!

 

Ние, членовете на П.Е.Н.-центъра, се присъединяваме към реакцията на Международния институт за пресата, който цитира оценката на Алексей Лазаров като „недопустима форма на натиск“ върху разследващата журналистика у нас. Още повече, че това не е изолиран случай. Цитираният казус далеч не е единствен – нека припомним и случая с журналиста от в. „Сега“ Мартин Георгиев, който се опита да провери имуществото на един от гардовете на Ахмед Доган преди две години.


Считаме, че практиката да се налага негласна цензура, внушавайки страх у журналистите, не е случаен факт, а метастаза на отживели похвати от миналото. С подобно мислене парламентът отхвърли ключов закон -– този за защита на хората, които подават сигнали за нарушения, включително и корупция, приет с решение №709 на Министерския съвет от 29.09.2022 г., и който беше в изпълнение на Директива (ЕС) 2019/1937 на Европейския парламент и на Съвета на ЕС.

 

Затова ние писателите, опазвайки демократичните традиции на българския П.Е.Н.- център и неговата кауза за защита на свободата на словото, призоваваме институциите на реда и закона да се обърнат с лице към причините за негативните явления у нас.Хората имат правото да бъдат информирани как се спазват законите и за какво се харчат парите им. Унищожим ли свободата на словото, демокрацията пада в жертва.

 

 

Подписали:

 

Аксиния Михайлова, Алек Попов, Александър Гочев, Амелия Личева, Ахмед
Емин Атасой, Бойко Ламбовски, Весислава Савова, Владимир Шумелов, Георги
Господинов, Георги Константинов, Георги Цанков, Димитър Стоилов, Елисавета
Шапкарева, Здравка Евтимова, Иван Христов, Йорданка Белева, Кирил Топалов,
Кристин Димитрова, Лъчезар Лозанов, Людмил Димитров, Маргарит Жеков, Митко
Новков, Невена Борисова, Николай Табаков, Петър Чухов, Роман Кисьов, Румен
Шомов, Силвия Чолева, Станчо Пенчев, Хайри Хамдам, Цветанка Еленкова.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама