НОВИНИ


В НС разглеждат удължителния закон за бюджета

0 2992 23.12.2022
В НС разглеждат удължителния закон за бюджета
БГНЕС

Парламентът отхвърли като недопустимо предложението на БСП за ежегодно определяне на МРЗ като 50 на сто от средната за предходната година. В пленарната зала започна обсъждането на удължителния закон за бюджета. Предвижда се действието на тазгодишния да се пренесе за следващата година. 


Отхвърлено е предложението парите за майчинство да се изравнят с МРЗ. Не беше одобрено предложението пенсиите да се осъвременяват ежегодно на 1-ви юли със 100% спрямо ръста на осигурителния доход или 100% спрямо инфлация, както и работодателите да изплащат само първите два дни от болничните вместо както досега - три.

 

Служебният министър на финансите Росица Велкова не одобрява предложението на депутата от ГЕРБ-СДС Кирил Ананиев - средства по оперативни програми да не се използват за текущи разходи.

 

Според Велкова с приемането на текста, който е предложен от Ананиев, би могло да се наложи в началото на годината да страната да тегли дълг, при условие че "ще имаме над 10 млрд. лв. във фискалния резерв."

 

"Велкова посочи, че към днешна дата България е "на минус 2 млрд. лв. на Централен бюджет. Това означава, че ние финансираме национални разходи са средства, които използваме или от набирателни сметки, или от европейски средства. Това просто е кеш, който ние ползваме."


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама