НОВИНИ


БАН: Топят ни с високи заплати, искат имотите на Академията

22 5466 12.08.2010
БАН: Топят ни с високи заплати, искат имотите на Академията

Скандално високите заплати в БАН били журналистически измислици и нямали нищо общо с реалността, там доходите били смешни. Това обяви в ефира на bТВ тази сутрин Стефан Хаджитодоров, който е главен научен секретар на Академията. Според медийни разкрития той получавал месечно възнаграждение в размер на 4300 лева.



Имал 4 договора за полагане на труд, като сумарно събрано работното му време по тях се равнявало на 24 часа.

Манипулацията е пълна, освен основното ми турдово възнаграждение, участвам и в реализирането на няколко проекта, финансирани от ЕС. От там получавам хонорари, а тези средства нямат нищо общо с БАН и бюджетът на институцията. Такъв бил договорът му с Центъра за иновации, а в случая се смесвали доходите му от административна дейност и от научна работа.

Хаджитодоров защити дохода от 1523 лв. и на Емилия Христоскова, секретарка на председателя на Академията.
Тя не е просто секретарка, а е началник на кабинета на шефа на БАН и съвместява няколко длъжности – прави кафета, вдига телефона, урежда срещи и контакти на академик Съботинов, координира проекти. Това пък според главния секретар било доказателство, че в институцията се пестят пари за дъжности, като се съвместяват в една.

Според главния секретар атаките в медиите били черен пиар срещу Академията. Внушавало се на обществото, че един кръг от научните работници и близки до тях чиновници си докарват големи пари, а другите мизерстват. Главната цел обаче била да се унищожи институцията и да изчезне като конкурент в научната дейност.

От друга страна огромни били апетитите към имотите на Академията. Целта била те се обявят първо за публично държавна собственост, после за частно държавна и така да се приватизират. Главният секретар на БАН обяви още, че няма 100% доказателства, че финансовият министър Симеон Дянков е използван като инструмент за съсипването на Академията. Той заяви също, че в момента в институтите тече атестация, а след нея ще има уволнения за неработещите и диференцирано заплащане.

Хаджитодоров потвърди, че все още няма взето решение за стачка в БАН през септември, но синдикатите подготвят протест срещу държавната политика към институцията. Той предупреди обаче, че ще търсят по съдебен път правата си.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама