НОВИНИ


Руското МВР обяви Христо Грозев от Bellingcat за федерално издирване

18 3796 26.12.2022
Руското МВР обяви Христо Грозев от Bellingcat за федерално издирване
Христо Грозев

Руското Министерство на вътрешните работи е обявило българина Христо Грозев - ръководител на разследващия проект Bellingcat - за федерално издирване.


Информацията беше съобщена от руския сайт "Медиазона", чиито журналисти са открили името на Грозев в базите данни за издирвани лица на МВР.

 

В картотеката се посочва, че причината за търсенето му е "състав от Наказателния кодекс", който обаче не се посочва конкретно.

Журналистът беше част от екипа, който разследваше отравянето на Алексей Навални през 2020 г., като участва и в документалния филм за руския опозиционер.

 

Грозев е част от екипа, който идентифицира замесените агенти на ФСБ - а Навални лично се обаждаше на хората, участвали пряко в акцията по отравянето му с "новичок", заради която едва не загина.

 

През юли Грозев беше уличен от руските служби за сигурност за това, че участвал в предполагаема операция на украинското разузнаване, целяща да открадне руски военен самолет.

 

Тогава не стана ясно дали срещу него се води разследване - и на какво основание.

Грозев отрича да има съпричастност към украинската операция, а казва, че с Bellingcat сами са водили разследване за опитите на руските служби да "излъжат" украинските си противници с агенти под прикритие.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама