СВЯТ


ФСС е обезвредила симпатизанти на „Ислямска държава”

0 3569 26.12.2022
ФСС е обезвредила симпатизанти на „Ислямска държава”
Снимката е илюстративна

Федералната служба за сигурност на Русия (ФСС), съвместно със Следствения комитет в Урал и Северен Кавказ, е пресякла дейността на група симпатизанти на забранената в Русия международна терористична организация ”Ислямска държава” (ИД), които са прехвърляли бойци в Сирия и Украйна, предаде ТАСС, като се позова на Центъра за връзки с обществеността на ФСС.


"Федералната служба за сигурност, в сътрудничество със Следствения комитет и Федералната служба за финансов мониторинг на територията на Уралския и Севернокавказкия федерален окръг, ликвидира терористична група, чийто организатор и 18 участници са създали широка междурегионална мрежа за осигуряване на ресурси за международната терористична организация ИД", се казва в изявление на ФСС, цитирано от БТА.

 

По информация от пресслужбата на Следствения комитет на Руската федерация от декември 2021 г. насам са били задържани организаторът и 10 членове на мрежата.

По информация от ФСС и Следствения комитет членовете на групата са получили инструкции от представители на ИД да транспортират бойци от Русия до територията на Сирия и Украйна, където те да провеждат бойни действия срещу руските въоръжени сили, както и да финансират тероризма и да оправдават терористични дейности.

Осем от участниците в групата, които понастоящем са в редиците на ИД в Сирия, са обявени за международно издирване.

 

"По време на претърсванията в местата на пребиваване на обвиняемите бяха иззети комуникационно оборудване, платежни инструменти, както и персонални компютри, в които бяха открити фото- и видеоматериали за участието на членове на терористичната група в бойни действия в Сирия в редиците на ИД, както и в националистическите военни подразделения на ВСУ в Украйна", се казва в изявлението на ФСС.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама