НОВИНИ


Стефановден е! Над 243 000 българи празнуват имен ден

1 3061 27.12.2022
Стефановден е! Над 243 000 българи празнуват имен ден
личен архив

Днес, в третия ден на Рождество Христово, православната църква почита свети първомъченик и архидякон Стефан – първият християнин, приел мъченическа смърт в името на Христос. Убит е с камъни през 37-ма година.


В народната традиция Стефановден е последният празник през годината, който "затваря" коледния цикъл. Имен ден празнуват над 243 000 българи.

 

Свети Стефан е бил ръководител на дяконите, избрани от апостолите да се грижат за разрастващата се християнска общност в Йерусалим след Петдесетница, когато била основана Църквата.

 

Защитавал вярата си в спор с еврейските първенци. Извлекли го извън града и го убили с камъни. Последните му думи били: „Господи, не им зачитай този грях“.

 

„Той проля кръвта си за вярата в Господ Исус Христос, прославен е от Светата църква като първия мъченик за вярата и като такъв е почитан от целия християнски свят.

 

Знаем, че е един от обичаните, от познаваните светии по всички краища на света и един от бързите помощници на всички, които го призовават.

 

В днешния ден ние просим неговото застъпничество и ходатайство пред Бога, та по неговите молитви Бог да ни дарува своята велика милост“, заяви врачанският митрополит Григорий.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама