НОВИНИ


Инфлация и растящи цени

3 3318 28.12.2022
Инфлация и растящи цени

Най-вероятно ще има успокояване на инфлацията през следващата година. Това прогнозира анализаторът от Центъра за изследване на демокрацията Констанца Рангелова. Необходимо е регулаторните органи да работят по-активно за контрол на цените, които всички плащаме за храна.


Коментар на Констанца Рангелова, Емил Хърсев, Любомир Дацов и Стоян Панчев
Ще продължи ли поскъпването на живота и след Нова година и какви са рисковете пред икономиката и доходите ни от инфлацията. Отговор на тези въпроси в студиото на „Здравей, България” потърсиха

 

Анализаторът от Центъра за изследване на демокрацията Констанца Рангелова посочи, че при положение, че едни от "на-важните фактори зад инфлацията са цените на енергоресурсите и имаме едно успокояване на петролния, газови и електрическия пазар – вероятно ще имаме едно успокояване на инфлацията през следващата година. Най-лошото е зад нас.”

 

Икономистът Стоян Панчев определи, че първичното за инфлацията е паричната политика на централните банки. Според Панчев: „В следващите месеци инфлацията ще намалява, което забелязваме през последните два месеца. Но проблема с вдигането на лихвите е, че това ще доведе до някаква форма на рецесия догодина. колко ще е голяма зависи от това доколко ще бъдат вдигнати тези лихвени проценти. Намаляването на инфлацията обаче не означава, че цените ще намалеят. Те просто ще растат по-бавно”, отбеляза икономистът по Нова телевизия.

 

На този етап рецесията едва ли ще се размине. Съвсем друг е въпросът какво може да очакваме от нея и колко дълбока ще е тя. Икономистите не очакват обаче растежът през следващата година да е отрицателен.”

 

Експертите заявяват, че е необходимо регулаторните органи да работят по-активно за контрол на цените, които всички плащаме за храна. Eдва ли цените на храните ще тръгнат надолу. По-скоро те ще запазят високите си нива, а доходите ще ги догонват. Оптимистична е прогнозата за повишаването на доходите, отколкото намаление на цените.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама