НОВИНИ


ЕС и САЩ настояват за намаляне на напрежението в Косово

0 3229 28.12.2022
ЕС и САЩ настояват за намаляне на напрежението в Косово

Европейският съюз и Съединените американски щати изразиха в своята загриженост относно последните ескалации в отношенията между Сърбия и Косово. Те призоваха всички страни ”да проявяват максимална сдържаност, да предприемат незабавни действия за безусловна деескалация на ситуацията и да се въздържат от провокации, заплахи или сплашване”, предават световните агенции.


ЕС и САЩ добавиха, че работят със сръбските и косовските лидери за намиране на политическо решение на кризата. Общността и Щатите посочват, че приветстват уверенията на ръководството на Косово, които потвърждават, че "не съществуват списъци на косовски сръбски граждани, които да бъдат арестувани или преследвани за мирни протести/барикади." ЕС и САЩ в същото време държат на спазването на върховенството на закона, защото "всяка форма на насилие е неприемлива и няма да бъдат толерирани."

 

САЩ също така ще подкрепят мисията на ЕС за върховенство на закона в Косово (EULEX), която ще продължи да наблюдава разследванията и процедурите, за да гарантира "равно третиране на членовете на общностите, които не са мнозинство в Косово".


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама