НОВИНИ


Володимир Зеленски пред Радата: Благодарение на Украйна Западът спря да се бои от Русия

13 3648 28.12.2022
Володимир Зеленски пред Радата: Благодарение на Украйна Западът спря да се бои от Русия
Володимир Зеленски

Президентът на Украйна Володимир Зеленски отправи ежегодното си обръщение пред Върховната Рада, където обобщи резултатите от годината, съобщават световните агенции. В парламента са били и членовете на правителството, главнокомандващият на въоръжените сили на Украйна Валерий Залужни, чуждестранни дипломати, военни, членове на семействата на загинали войници.


Речта на президента на Украйна продължи 52 минути. В обръщението си Зеленски подчертава, че Западът е престанал да се страхува от Русия, защото Украйна се е превърнала в един от лидерите на свободния свят. Според Зеленски именно Украйна е помогнала на Запада да намери себе си отново.

 

Държавният глава обеща да освободи всички украински затворници, станали пленници на Русия. От началото на войната Украйна вече е върнала 1456 души. Зеленски добави още, че Украйна ще възстанови своята териториална цялост, а в това ще й помогне нейният собствен мощен военно-промишлен комплекс.

 

Зеленски припомни плана за възстановяване на Украйна, който трябва да бъде най-големият икономически проект в Европа в следвоенния период. Предвижда се Украйна да развива отношенията със страните от Африка и Юга в името на продоволствената сигурност, а също така ще стане лидер в изграждането на зелена енергия, подчерта Зеленски.

 

Президентът на Украйна отбеляза и ролята на Нидерландия, която помага Русия да бъде изправена пред съда за военни престъпления. По-рано Зеленски каза, че 2023г. ще бъде решаваща на фронтовата линия в конфликта с Русия. Той каза още, че световната общност е приела много положително формулата за мир на Киев.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама