НОВИНИ


Какви са причините за смъртта на 25-годишна родилка във Велинград? Близки се събраха на мълчаливо бдение

5 3482 30.12.2022
Какви са причините за смъртта на 25-годишна родилка във Велинград? Близки се събраха на мълчаливо бдение

Кой е виновен за смъртта на 25-годишната родилка във Велинградската многопорофилна болница питат близки на мълчаливо бдение, два дни след кончината на младата жена. Лекари са категорични, че няма забавяне.


 "Категорично няма забавяне. Раждането започва нормално, но при поредната контракция спират сърцето и дихателната дейност на родилката, изпада в кома", заяви пред Българската национална телевизия д-р Чавдар Калъчев. 

 

По думите му са започнати адекватни реанимационни мерки, а всяко решение е било взето своевременно. 

 

Според медиците родилката е развила ДИК синдром, но това ще бъде установено след аутопсия. Дисеминираната интраваскуларна коагулация (ДИК) е водеща причина за майчина смъртност по целия свят, често вследствие на подлежащи усложнения при майката и/или плода, включително отлепване на плацентата, амниотична емболия, HELLP синдром (хемолиза, повишени чернодробни ензими и ниски тромбоцити ), задържано мъртво раждане и остър мастен черен дроб по време на бременност. 

 

Роднините на починалата родилка са завели 2 жалби. Образувано е досъдебно производство, назначена е съдебномедицинска експертиза.

 

“Най-лесно е да се търси виновен. Това е една от ситуациите, в които е много деликатно и е много трудно. Няма доктор, който да иска да навреди на пациента. Обръщам се към близките, за да им кажа, че всичко е направено своевременно. ДИК синдромът означава, че кръвта не се съсиря и кърви отвсякъде. Той е рядък, един от съпровождащите фактори е раждането. Не може да се предвиди, настъпва остро, внезапно“, обясни един от лекуващите лекари на младата жена пред bTV. 

 

“Извършени са първоначалните следствени действия. Има определен наблюдаващ прокурор. Поставянето на системата с окситоцин е предизвикало силни  контракции и след като не било наблюдавано, както твърдят близките ѝ, се е стигнало дотам, че вследствие на силните контракции се извършва до всмукване на околоплодна течност, получава се шок на цялото тяло. Именно този шок е отключил ДИК синдром“, заяви адвокатът на роднините на починалата родилка.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама