НОВИНИ


Заработва белодробната болница във Варна

2 3066 30.12.2022
Заработва белодробната болница във Варна

Белодробната болница във Варна отново ще отвори врати, съобщиха от Министерството на здравеопазването. Лечебното заведение беше затворено заради неплатени сметки за ток, а заразно болните пациенти бяха изпратени по домовете си.


Община Варна ще отпусне до 1 млн. лева за погасавяне на задълженията на белодробната болница от бюджета на местната управа за 2022 г., става ясно от съобщението. До това решение се е стигнало след проведена среща между здравния министър д-р Асен Меджидиев, екипа на МЗ, областния управител на Варна, управителя на лечебното заведение и директора на РЗИ, и след решението на Общински съвет.

 

Средствата се предоставят от бюджета на община Варна за 2022 г. като целева субсидия за приоритетно погасяване на задължения на лечебното заведение към електроразпределително дружество, както и за изплащане на трудови възнаграждения и осигуровки на персонала. Работещите в болницата 30 души вече са получили част от дължимите им за 10 месеца възнаграждения, като в максимално кратки срокове ще получат и остатъка от заплатите си. Към момента електрозахранването в лечебното заведение вече е възстановено, а тези пациенти, които бяха освободени за домашно лечение и които са изявили желание за продължаване на лечението си в болнични условия, отново са хоспитализирани.

 

Те ще продължат да получават необходимата им медицинска грижа на територията на областния град, без да се налага да пътуват до лечебни заведения в съседни на Варна области.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама