НОВИНИ


Евгений Кънев: Кабинетът на Радев направи всичко възможно да продължи енергийните ни зависимости от Кремъл

4 3248 03.01.2023
Евгений Кънев: Кабинетът на Радев направи всичко възможно да продължи енергийните ни зависимости от Кремъл
Евгений Кънев

Евгений Кънев посочи, че ”Русия се опитва да си подсигури достатъчно валута, за да може да финансира войната в Украйна, тъй като сривът в постъпленията ѝ е огромен след нарушените енергийни доставки.”


Според анализатора Евгений Кънев няма техническа възможност количеството газ от газопроводите "Северен поток" №1 и №2 да бъде пренасочено към Турция. Инвестиционният консултант определи, че "Сегашният капацитет на тръбопроводите към Турция е запълнен, а изграждането на нов, който да поеме нови количества, е много трудно, а в условията на война и невъзможно. Остава отворена опцията, но все още никой не знае какви количества руски газ могат да бъдат докарани до Турция през LNG терминали"

 

Доктоътр по икономика открои, че това е и голямата неизвестна в сделката с България, защото страната ни "резервира капацитет, но не става ясно откъде ще идва точно този газ. Самият министър на енергетиката каза, че не знае какъв газ ще има в микса, който ще купуваме от Турция. Остава отворена вратата така България отново да купува руски газ".

 

По думите на анализатора пред БНР България много трудно се разделя с руското влияние, което е най-силно в два сектора - енергетика и сигурност: "Кабинетът на Румен Радев направи всичко възможно да продължи всички енергийни зависимости от Кремъл. За радост на България политиката на ЕС и НАТО е да ограничаваме тези зависимости, а не да ги разширяваме. Което е огромен шанс за нас да диверсифицираме източниците на енергийни доставки и така да оптимизира цената им. България плащаше доста висока монополна рента на Русия за своя избор на доставки".

 

Кънев подчерта, че политиката на София към войната на Русия в Украйна "отчетливо се различава от тази на другите европейски страни със своята амбивалентност и неясност".


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама