НОВИНИ


„Булгаргаз” подписа газовото споразумение с Турция в Министерски съвет

2 2928 03.01.2023
„Булгаргаз” подписа газовото споразумение с Турция в Министерски съвет
личен архив

В Министерския съвет беше подписано споразумение между ”Булгаргаз” и турската държавна енергийна компания ”Боташ”. С него ”Булгаргаз” ще получи достъп до турските терминали за втечнен газ. Споразумението се сключва за срок от 13 години.


Служебният министър на икономиката Росен Христов определи днешното споразумение като исторически момент за двете страни в областта на енергетиката.

 

Благодарение на това споразумение осигуряваме възможността да закупумаве газ от всички световни производители и да се разтоварва в Турция. Това решение е не само от национално и регионално значение, но и от европейско, обясни министър Христов.

 

Той допълни, че всичко е било договорено още на 24-25 декември и днес на практика се реализира с официални подписи. Христов изрази надежда, че това е само първата крачка на мащабно сътрудничество.

 

От своя страна турският министър на енергетиката Фатих Дьонмез заяви, че по силата на сключения договор се очаква да бъде трансфериран 1,5 млрд. куб. метра газ.

Още преди да е изминал месец, въпросите, които бяха обсъдени в Истанбул, вече се превръщат в конкретни стъпки.

 

Този протокол ще развие сътрудничеството между нашите две страни, както и ще повиши сигурността на доставките на Балканите, отбеляза още Дьонмез.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама