НОВИНИ


Още две смъртни присъди издадоха в Иран 

2 3118 03.01.2023
Още две смъртни присъди издадоха в Иран 

Върховният съд на Иран отмени смъртната присъда на трима обвиняеми, за които се твърди, че са играли роля в убийството на служител по сигурността, но потвърди смъртното наказание на други двама по делото.


Амир Хашеми, директорът за връзки с обществеността на Върховния съд, обяви в Twitter на 3 януари, че въз основа на решението на съда смъртните присъди за Хамид Карахасанлу, Хосейн Мохамади и Реза Ариа се отменят поради пропуск в разследването.


Съдът обаче отхвърли жалбите на Мохамад Махди Карми и Сейед Мохамад Хосейни, потвърждавайки смъртните им присъди за същия инцидент. 


Властите обвиниха 16 протестиращи в причиняване на смъртта на член на паравоенните сили по време на антиправителствена демонстрация. Всички обвиняеми отричат, като според твърденията им те са били атакувани заради участието си в националните протести, предизвикани от смъртта в ареста на иранката Махса Амини.

​​

Петима от обвинените получиха смъртни присъди, докато останалите 11, включително трима непълнолетни, получиха дълги присъди лишаване от свобода.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама