НОВИНИ


Николай Денков: Най-важното, което можем да свършим през тази сесия, е да изберем редовно правителство

3 3008 04.01.2023
Николай Денков: Най-важното, което можем да свършим през тази сесия, е да изберем редовно правителство
Акад. Николай Денков личен архив

Най-важното, което можем да свършим през тази сесия, е да изберем редовно правителство. Това каза Николай Денков в декларация от името на парламентарната група на ”Продължаваме промяната” (ПП) в началото на новата парламентарна сесия.


В декларацията се посочва, че от ПП са походили по начин, който е различен от всичко, което е правено до момента и се визира предложения проект на Декларация за определяне на приоритетните национални цели и задачи пред 48-ото Народно събрание и мерките, необходими за тяхното постигане.

 

Проектът, внесен от ПП, бе включен като точка втора от седмичната програма за петък - 6 януари. 

 

Потърсихме единственото нещо, което би могло да ни обедини като парламентарни групи, опитвайки се да комбинираме целите и задачите, които бихме могли да изпълним през следващата година, отбеляза Денков. 

 

Той цитира параграф от внесения проект на декларация, в който се казва: Водени от общата отговорност за бъдещето на Република България предлагаме на всички политически сили обединение около следните приоритетни национални цели: развитие на конкурентна и иновативна икономика, гарантиране на национална сигурност и върховенство на правото, постигане на енергийна независимост и устойчиво развитие, намаляване на неравенствата и достъп до качествено образование и здравеопазване.

 

С кой от тези приоритети не сте съгласни, попита номинираният за премиер Николай Денков. 

 

Всеки от вас, когато обсъждаме в петък тази декларация, моля да отговори - дали сте съгласни тази декларация да бъде приета и на тази основа да се търси състав на правителство, настоя Денков.

 

Той попита депутатите в пленарна зала как си представят реализацията на третия мандат и посочи, че ако не могат да отговорят на този въпрос, трябва да кажат ясно, че от самото начало на това Народно събрание са работили, за да приключи най-бързо то своя живот и да отидем на избори. 

 

Когато започнеш парламентарния живот с промени на Изборния кодекс и след това отхвърлиш всички възможности за съставяне на редовно правителство, това означава, че от самото начало си се готвил за избори, отбеляза Николай Денков. 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама