БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ


Силни подозрения, че България става параван за внос на руски газ

10 9819 05.01.2023
Силни подозрения, че България става параван за внос на руски газ

Сключеното от служебното правителство споразумение с турската държавна компания ”Боташ” за доставки на втечнен природен газ за България е диверсификация от гледна точка на маршрутите, но остава неясно откъде точно ще идват новите количества синьо гориво. Възможно е ”Боташ” да бъде използван като параван за доставки отново на руски природен газ. Логични са съмненията, защото турсаката фирма е в тесни отношения с ”Газпром” от години.


Тези подозрения изрази пред БНР Мартин Владимиров, директор на програма "Енергетика и климат" в Центъра за изследване на демокрацията. Владимиров е поредният енергиен експерт, който допуска, че с това споразумение страната ни отново отваря вратите си за внос на руски газ.


"Булгаргаз" подписа споразумение с турската държавна енергийна компания "Боташ" (BOTAŞ) за достъп до терминалите за втечнен газ (ВПГ) и газопреносната мрежа в Турция. Документът бе подписан в София.


"От споразумението не става ясно какво точно ще се случва. Става по-скоро ясно, че ще купуваме газ от "Боташ", тоест ще разчитаме на турската компания да договаря количества с трети страни или да използва от микса си, който е много разнообразен", коментира Владимиров. И припомня, че турската национална компания "Боташ" е монополист на турския пазар и един от основните клиенти на "Газпром" - в момента най-големият клиент на "Газпром" в света".


"Въпросът е какви ще са пазарните условия и дали не се опитваме да продължим руската ни зависимост", посочва експертът.


Министърът на енергетиката Росен Христов да представи пред народните представители споразумението между "Булгаргаз" и турската компания "Боташ", настоява депутатът от "Продължаваме промяната" Ивайло Мирчев.


Чрез профила си във Фейсбук той информира, че е изпратил писмо до енергийният министър, с което също така го приканва да бъде изслушан в парламента.

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама