НОВИНИ


Задава се обрат във времето. Голям Сечко напомня за себе си с виелици и сняг

1 18759 05.01.2023
Задава се обрат във времето. Голям Сечко напомня за себе си с виелици и сняг

Голям обрат във времето идва до дни. Йордановден и Ивановден ще бъдат топли с дневни температури между 8 и 12 градуса в крайните южни райони на страната. Сутринта на 7 януари се очакват отрицателни температури в западните райони, които обаче бързо ще се повишат. Валежи няма да има.


Обръщането на времето обаче започва в понеделник, когато ще видим заоблачавания с валежи от дъжд, които ще преминават в сняг, предупреди синоптикът Петър Янков по Bulgаria ON AIR.


По думите му в периода 13 - 15 януари се очакват нови снеговалежи и захлаждане след лекото затопляне на 12 януари.


"Най-студените дни ще бъдат 19 и 20 януари. Ще са подходящи за натрупване на изкуствен сняг по зимните ни курорти", посочи Янков.


Колегите му още в края на декември предупредиха, че по Антоновден ще газим с 10 см сняг и ще е доста студено.


Янков поясни и каква е причината за високите температури през зимните месеци: "Процесите са много динамични - от ден на ден прогнозите се сменят. Нашият район попада в широтинни процеси, сред които бързо преминаване на облачни системи и редуване на топли и студени въздушни маси. Те се трансформират много бързо на Балканите и затоплянето е налице. Това е вследствие на климатичните промени", отбеляза Янков, като допълни, че средно на 7-10 години има топла и безснежна зима.


Според него понижението на температурите у нас, което се очаква в периода 15-20 януари, ще донесе до минус 6-7 градуса и дневни температури от 1 градус. То ще бъде краткотрайно.

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама