ПОЛИТИКА


Путин бил готов на мир, но ”това, дето съм си го взел, не го давам”

30 4677 05.01.2023
Путин бил готов на мир, но ”това, дето съм си го взел, не го давам”

Русия е отворена за диалог с Украйна и за мир, но при условие, че приеме загубата на територии в района на Донбас. Това е заявил президентът Владимир Путин при разговора си с турския държавен глава Реджеп Ердоган.


По-рано стана ясно, че Ердоган е поискал от главата на Кремъл едностранно прекратяване на огъня.

 

"Владимир Путин потвърди готовността на Русия за сериозен диалог, при условие че киевските власти изпълнят добре познатите и многократно изказвани изисквания и вземат предвид новите териториални реалности“, казаха от Кремъл.

 

Руската федерация обяви за свои части от територии в Донбас в Украйна, след проведения там референдум. Резултатите не са признати като реални, а според мнозина гласовете са били манипулирани и населението е било принудено да участва.

 

Референдумите бяха за отделянето на Херсон, Донецка и Луганска народни републики.

Ердоган и руският президент са разговаряли многократно, откакто руските сили нахлуха в Украйна през февруари. Турция действа като посредник заедно с ООН за сключване на сделка, позволяваща износа на зърно от украинските пристанища.

 

Според Кремъл Путин отново е казал на Ердоган, че всички бариери пред руския износ на храни и торове, които Русия разглежда като част от сделката за зърно, трябва да бъдат премахнати.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама