НОВИНИ


Георги Гвоздейков: Ако има подадена оферта и има фирма-изпълнител, хеликоптер може да имаме до месец

1 3113 06.01.2023
Георги Гвоздейков: Ако има подадена оферта и има фирма-изпълнител, хеликоптер може да имаме до месец
стопкадър

Ако има подадена оферта и има фирма-изпълнител, в най-добрия случай, хеликоптер ще имаме до месец. В България няма оператор, който да е лицензиран за изпълнението на тази дейност - спешна медицинска помощ по въздух (HEMS).


Медицински хеликоптер в България ще има едва тогава, когато всички се обединим и започнем да гледаме в една посока. Трябва да се извади политиката от проекта.

 

Това заяви изпълнителният директор на Държавния медицински въздухоплавателен оператор Георги Гвоздейков в ефира на bTV.

 

Нямаме никакво отношение към обществената поръчка на Министерство на здравеопазването (МЗ). Поръчката, обявена от дружеството с принципал Министерство на транспорта, не е прекратена, тя предстои на 16 януари.

 

Тази в МЗ е по Плана за възстановяване и устойчивост. Поръчката на Министерство на транспорта е за един хеликоптер. Причината за нея е, защото страната ни няма медицински хеликоптер, а ни е нужен, каза Гвоздейков.

 

На въпрос дали му е предложено ръководството на това звено, Гвоздейков отговори уклончиво: Правят се анализи. Това е процес във времето, на който не е ясен изхода. Процедурата трябва да бъде извървяна. Няма как към момента да знаем какво ще е развитието на този казус.

 

Най-важното е, че не сме спрели да работим. Изчакваме обществената поръчка на 16 януари и по най-бързия начин да се осигури медицински хеликоптер. Целият ми екип работи в тази посока, уточни той.

 

При нас са доста добре подготвени пилоти, те са опитни. Какво значи, че са възрастни?“, възмути се Георги Гвоздейков.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама