НОВИНИ


Енергийният министър Росен Христов каза, че не са блокирани сметките на „Булгаргаз“

8 3179 08.01.2023
Енергийният министър Росен Христов каза, че не са блокирани сметките на „Булгаргаз“

Енергийният министър Росен Христов увери, че се прави всичко възможно да се задържат ниските цените на газа. В момента цената на синьото гориво за мегават част е под 200 лв., което Христов определи като ”глътка свеж въздух” за бизнеса.


Енергийния министър Росен Христов каза по БНТ, че има решение да се минимизират доставките от „Газпром“. Договорът е по швейцарското правило. Христов посочи, че не са блокирани на сметките на „Булгаргаз“.

 

Росен Христов увери, че се прави всичко възможно да се задържат ниските цените на газа. Според него находищата в Чирен трябва да бъдат изразходени, за да бъдат  запълнени последователно с нови. В момента цената на синьото гориво е 170-180 лв. за мегават час. Христов каза, че през м. октомври и ноември сме имали достъп до евтин газ.

 

Той посочи, че той е предоставен на икономиката: "Срещнахме се със синдикати и браншови организации. В момента това се отрази и инфлацията се свива. Това е глътка свеж въздух. Въпреки покачването цената, стойността, която държим е под 200лв. за мегават час." Христов изтъкна, че тази политика е  стратегия за дългосрочно развитието на икономиката.

 

Росен Христов очаква следващата седмица да се подпише меморандум с Гърция за изграждането на петролопровода Бургас-Александруполис, за да започне изграждането му. Той ще доставя неруски петрол.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама