НОВИНИ


”Възраждане” ще събира подписи за провеждане на референдум за запазване на лева

6 3190 10.01.2023
”Възраждане” ще събира подписи за провеждане на референдум за запазване на лева
Костадин Костадинов

Инициативен комитет, подкрепен от ”Възраждане”, започва да събира подписи за провеждане на референдум за запазване на българския лев и против влизането на страната ни в Еврозоната. Инициаторите посочват, че подобно решение е необратимо, ще последва шокова инфлация и още по-голямо обедняване на българите.


Инициаторите на националното допитване изтъкнаха редица аргументи, с които от утре започват да събират подписи. Според тях България ще загуби целия си монетарен суверенитет и възможността сама да определя паричната си политика.

 

Освен това приемането на еврото ще доведе до инфлация, за каквато икономиката ни не е готова, а щетите ще са основно върху малкия и среден бизнес, посочи Деян Николов - организационен секретар на "Възраждане", който ще бъде и говорител на Инициативния комитет:

 

"Една национална кампания, в която ще се включат хиляди доброволци, които ще събират подписи в продължение на 3 месеца. Целта ни е съберем над 400 хиляди валидни подписа, с което да принудим буквално българското правителство да проведе референдум по темата".

 

Въпросът към българските граждани ще бъде: Съгласни ли сте България да запази българския лев като единствена официална валута до 2043 година:"Причината да сме избрали тази година е ясна и икономическа, в България в следващите поне 20 години няма да бъдем готови за влизане в еврозоната.

 

От тази гледна точка смятаме, че този въпрос трябва да бъде отложен във времето с поне 20 години. Ние сме против изобщо влизането на България в еврозоната", уточни Николов. Бланката за събиране на подписи ще бъде качена на сайта на "Възраждане", както и в социалните мрежи, допълва БНР.

 

По-рано-днес друг инициативен комитет обяви, че започва подписка за национален референдум за еврото, който членове на "Възраждане" определиха опит за саботаж и внасяне на разделение. 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама