НОВИНИ


Обезвреждат последните три цистерни край Пирот

0 2856 11.01.2023
Обезвреждат последните три цистерни край Пирот

Днес започва обезвреждането на последните три дерайлирали цистерни от жп катастрофата при Пирот. Очаква се операцията да завърши утре. Вчера амонякът от най-проблемната цистерна, който изтичаше през цялото време, беше претоварена на автоцистерни, съобщават местни медии.


Няма замърсяване на атмосферния въздух или на водите на река Нишава, показват ежедневните замерванияв но 19-ия ден след катастрофата. Днес ще бъде укрепен железният път до трите цистерни във всяка, от които има по около 40 тона амоняк. На място експертите преценяват, че не се налага от тях амонякът да бъде източван, както това стана с обозначената с номер 13 цистерна, която е повредена при падането и от нея до вчера имаше течове на амоняк.

 

Прогнозите са всичко по операцията с обезвреждането и извеждането на цистерните да приключи утре, ако няма проблеми с техниката. На място работи и екип от два жп крана, изпратени в петък от България, също и автокран на пловдивска фирма.

 

Според сръбските медии композицията, която катастрофира на 25-ти декември на 6 километра от гр. Пирот, е била от 21 цистерни, които са немски и френски, а една от тях е била празна. Всяка е имала по около 40 тона амоняк, който е произведен в Девня, България. Той е натоварен на гара Повеляново. Превозвачът е пловдивска фирма.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама