НОВИНИ


Антони Тренчев: Няма да правим медийни изяви преди да видим обвинителен акт

1 5321 13.01.2023
Антони Тренчев: Няма да правим медийни изяви преди да видим обвинителен акт
Антони Тренчев

”Преди да видим обвинителен акт, какъвто няма, няма да правим медийни изяви отвъд вчера разпространената ни позиция”. Това каза за БНТ Антони Тренчев, който е един от собствениците на Nexo.


Прокуратурата и полицията вчера атакуваха криптобанката, която действа от територията на България и оперира с криптовалута в големи мащаби.

 

Разследващите твърдят, че имат доказателства, че през Nexo са заобикаляни санкциите на ЕС, Великобритания и САЩ срещу Русия. Финансирани са както компании, така и физически лица от забранителния списък. Разследва се още пране на пари, незаконна банкова дейност, данъчни престъпления и дори данни за финансиране на тероризъм.

От Nexo изпратиха позиция, като твърдят, че акцията е ненужно показна, а служителите на разследването отказвали да се легитимират и часове наред не са показвали заповед за претърсвания.

 

Коментират и част от фактите: На първо място казват, че не оперират на българския пазар, за да не попаднат под обстрела на абсурда. Твърдят, че са сред криптокомпаниите с най-високи стандарти по отношение на "познавай-клиента-си" и мерките против изпирането на пари.

 

Отвъд стандартните способи на всяка финансова институция, Nexo използвали и услугите на компании като Chainalysis, които се използвали включително от ФБР и ЦРУ. Това позволявало на техните специалисти, минали специална квалификация в САЩ срещу изпирането на пари, да са сигурни в произхода на влизащите на платформата крипто активи, както и да знаят накъде отиват изтеглените от платформата такива.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама