ПОЛИТИКА


"Le Figaro": Македонските славяни са българи

31 10699 17.08.2010
"Le Figaro": Македонските славяни са българи
Божидар Димитров

Френският вестник "Le Figaro" определи македонските славяни като българи, позовавайки се на научни източници.



Не се учудвам, че статията във френския в. „Фигаро” определя славянското население в Македония като българско, това каза Божидар Димитров, министър без портфейл, съобщи actualno.com.

„Френските журналисти имат такъв странен обичай – да се допитват по специалисти, когато пишат по исторически въпроси. Френската историческа наука е една от най-добрите в света. В Париж работи от десетилетия Институт за византийски изследвания, в който никога държавата, по времето на царете Самуил, Гаврил Радомир и Иван Владислав, не е наречена другояче, освен българска държава, а съответните царе – български царе. Френски консули е имало в цяла Македония чак до Първата световна война и те също точно и правилно са информирали както научните институти, така и държавните органи – какво е населението на Македония."

По думите му - що се отнася до езика, определен като диалект на българския, вероятно френският журналист е почерпил информация от Френската енциклопедия на езиците, издадена преди пет години, предава Фокус. „Точно така е определен там македонският език и това предизвика голяма врява в Скопие преди няколко години. Те настояваха Франция да отмени тази постановка и да издаде наново енциклопедия, на което французите отговориха нещо, което не ми се ще да цитирам (вече се научих да си меря думите)”, каза Божидар Димитров.

Според него - малка грешка или по-скоро объркване са допуснали само по въпроса за българското малцинство в Турция, което е наречено помаци, т.е. българи – мюсюлмани. „Според французите, и това им е грешката, те са бегълци след преименуването през 1989 година, и са избягали в Турция по време на т.нар. голяма екскурзия. В Турция действително живеят около 350 000 българи мюсюлмани, но това е в резултат на предишни изселвания: от 1951 година, от 1968 година – 1979 година. Тогавашните изселници действително губеха българското си гражданство. А бегълците от „голямата екскурзия” не губеха българското си гражданство, тъй като от юридическа гледна точка тя действително беше оформена като екскурзия. Те запазиха българското си гражданство и дори гласуват на избори чрез т.нар. екскурзии”, коментира той.

Припомняме, че преди дни във френския вестник "Фигаро" се появи статия, в която България, Румъния и Унгария бяха критикувани заради даването на гражданство. "Фигаро" илюстрира и коя държава на кого дава гражданство. Така например територията на Македония е посочена като изцяло български приоритет. Освен това се отбелязва, че България дава паспорти и в Турция, Украйна, Молдова, Албания и Гърция и твърди, че прави това там, където живеят българи. Посочва се, че за някои историци Македония е част от българската нация, а македонският език - български диалект.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама